Vi har bytt namn och varumärke från Aurora Music till Old Ox Music, mer info här

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

DRAMAKONSERT- KREUTZERSONATEN

november 26 - november 29

DRAMAKONSERT- KREUTZERSONATEN

En dramatisk historia med närgången musik om svartsjuka och mord.

Program

Beethoven Violinsonat A-dur ”Kreutzersonaten” text Kreutzersonaten av Leo Tolstoj Janácek Stråkkvartett nr 1 ”Kreutzersonaten” (texter och musik i arrangemang av Terje Tønnesen)

Paus

Ludwig van Beethoven

Stråkkvartett Nr. 13 Op. 130 med Grosse Fuge op 133 (arrangemang av Terje Tønnesen för stråkorkester)

Total konserttid inklusive paus ca 120 min

Dela detta inlägg

Kreutzersonaten

En dramatisk historia om svartsjuka och mord, berättad av skådespelaren Krister Henriksson. Tolstojs klassiska kortroman Kreutzersonaten har fått sitt namn efter Beethovens vackra violinsonat. En dramatisk historia om svartsjuka berättad av en mördare på ett tåg, gestaltad av Krister Henriksson. Hur spännande låter inte det? Tolstojs klassiska kortroman. Den västerländska kulturen har frambringat tre berömda verk med namnet Kreutzersonaten. Det första är Beethovens violinsonat från 1803. Det andra är Leo Tolstojs roman från 1890, som fått sitt namn därför att Beethovens sonat spelar en viktig roll i handlingen. Det tredje är en stråkkvartett av Janácek, som i sin tur inspirerats av Tolstojs novell

Tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson bjuder Aurora på en föreställning där Janáceks berömda stråkkvartett, Kreutzersonaten, varvas med Tolstojs rasande text.

Hustrumördaren Pozdnysjev beskriver kallt hur han svartsjuk och kränkt knivhugger sin hustru till döds. Berättelsen från 1890 är lika aktuell i dag som någonsin, ett brinnande debattinlägg om jämlikhet och självständighet och vad som styr samhällets konventioner om äktenskap, parrelationer och sex.

Den fantastiske författaren Leo Tolstoj har också skrivit mästerverk som Krig och fred och Anna Karenina.

Beethoven 250 årsjubileum

I december 2020 är det 250 år sedan Ludwig van Beethoven föddes. Han är en av de tonsättare som betytt mest för vår musiks utveckling och han lämnade efter sig en musikskatt av odödliga mästerverk.

Beethovens kvartett op. 130 med orginalslutsatsen Grosse Fugue op. 133, bryter och utmanar gränserna för vad musik kan och kanske inte kan göra. Genom musiken ställer Beethoven intima och djupgående frågor om sig själv och försöker definiera gränsen för vad han kan uttrycka.

Det här är musik som alltid kommer ligga vid människans framtidshorisont och därför angår oss alla.

5e satsen i kvartetten, Cavatina, är det sista stycket på the Voyager Golden Record, en guldskiva som innehåller ett brett urval av jordens ljud, språk och musik. Denna skiva skickades ut i rymden 1977 med de två obemannade Voyager sonderna.

Dessa sonder har nu lämnat vårt solsystem.

Skriv ut sidan

Priser

Ordinarie: 290 kr

Under 8 år (sitta i förälders knä): 0 kr

Bli medlem för att ta del av

rabatter och förmåner.

Registrera dig här

Biljetter

Lidköping

Torsdag 26 November kl 19.00
De la Gardiegymnasiet – Aula

 

BOKA BILJETT

Mariestad

Fredag 27 November kl 19.00

Tunaholmsskolans – Aula

 

BOKA BILJETT

Vänersborg

Lördag 28 November kl 15.00

Vänersborgs Teater

 

BOKA BILJETT

Stenungsund

Söndag 29 November kl 19.00

Kulturhuset Fregatten

 

BOKA BILJETT

Artisterna

Tolstoj och Beethoven

Krister Henriksson

Actor

Krister fick sitt genombrott på Stockholms Stadsteater 1973 med huvudrollen i Peer Gynt. Han knöts till Dramaten 1993.1992 fick han en...

Sponsorer:

Detaljer

Börjar:
november 26
Slutar:
november 29
Evenemang Kategori:
© Old Ox Music 2020